به گزارش خانه خبر گیتی پسند، در این مرکز، خدمات مختلفی به همه بخش های مختلف گروه ارائه می شود که شاید در نگاه اول چندان چشم نواز نباشد اما با قاطعیت می توان ادعا كرد حساسیتی که در این مرکز وجود دارد زمینه ساز اتفاقات خوب و تاثیر گزار در روند کل مجموعه گيتي پسند بوده است.
سوالات مختلف همکاران و فعالیت های صورت گرفته از ابتدای راه اندازی این مرکز در گروه، ما را بر آن داشت تا گفت و گویی تفصیلی با دکترعلی باغکی، مدیر مرکز بهداشت حرفه ای و طب کار گروه ترتیب دهيم و ایشان هم با همان متانت همیشگی، پاسخگوی سوالات ما بود.
نکته ای که باید به آن اذعان کنیم این بود که دکتر باغکی نه در مقام یک پزشک يا یک مدیر يك واحد، بلکه در قامت یک همکار پاسخگوی سوالات بود كه این کار ما را آسان تر کرد.
*آقای دکتر دوست داریم در ابتدا براي ما از مرکز بهداشت حرفه ای و طب کار گروه بیشتر بگویید و اینکه این مرکز از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
این مرکز از دو بخش اصلی تشکیل شده که شامل قسمت طب کار و بهداشت حرفه ای – ایمنی (HSE) است که در بخش بهداشت حرفه ای – ایمنی فعالیتهایی مانند ایمنی، بهداشت حرفه ای، آتش نشانی، محیط زیست و امور بیمه ی تامین اجتماعی پيگيري مي شود و در بخش طب کار معاینات بدو استخدام و ادواری، بازگشت به کار، تایید گواهی های استعلاجی، پیگیری بیماری های طب کار پرسنل و تغییر کارگاه صورت می گيرد.
هم اکنون 4 کارشناس بهداشت حرفه ای، 3 کارشناس ایمنی، یک کارشناس آتش نشانی و یک کارشناس محیط زیست در مرکز حضور دارند که در واحدهاي توليدي گروه مشغول بکارند. کارشناسان ایمنی و بهداشت حرفه ای ضمن استقرار در محل صنعت، موارد ایمنی و بهداشتی را ارزیابی و ضمن ارائه گزارش به مدیران کارخانجات، پیگیری رفع آن را نیز در دستور کار دارند.
اما دو بخش آتش نشانی و محیط زیست نیز در این مرکز فعالیت مي كنند؛ در بخش آتش نشانی برنامه های مختلف این حوزه مانند کنترل کپسول های آتش نشانی و اجرای کلاس های آموزشی انجام می شود. در بخش محیط زیست نیز که اخیرا فعال شده نظارت موارد بهداشتی سیستم طبخ و توزیع غذا، سرویس های بهداشتی و... در دستور كار است.
*درباره دوره های ایمنی اين مرکز بيشتر توضیح بدهید
دوره های ایمنی مرکز بهداشت گروه در دو سطح عمومی و اختصاصی برگزار مي شود. دوره های عمومی برای همه پرسنل و همکاران شاغل در کارخانجات الزامي است و همه افرادی که به مجموعه اضافه
می شوند باید در این دوره ها حاضر باشند. دوره های تخصصی اما متناسب با شغل هریک از همکاران و با همكاري سرپرستان در كارخانجات شناسايي و برگزار مي شود. هم اکنون حدود 270 عنوان شغلی در كارخانجات گروه وجود دارد که دوره ایمنی تخصصی مرتبط به آن تعيين و همواره برگزار مي شود.
*بخش آتش نشاني چطور؟
بينيد این بخش جایگاه مهمی در مجموعه كارخانجات گروه به لحاظ ايمني دارد، مركز همواره دوره های مختلفی را با همکاری واحد آموزش گروه برگزار می كند كه هم مباحث تئوری دارد و عملی؛ به جرات مي توانم بگويم تقریبا همه پرسنل شاغل در کارخانجات گيتي پسند، دوره های آموزش آتش نشانی را گذرانده اند.
*به معاینات بدو استخدام اشاره کوتاهی داشتید. در این خصوص بیشتر توضیح دهید که چه لزومی به این کار وجود دارد؟
معاینات بدو استخدام یک الزام است، الزامی که قانون برای کافرما در نظر گرفته. علت آن هم کاملا روشن است. شخص باید هم از نظر روحی و هم جسمی بررسی شده و ارزیابی شود که آیا فرد برای شغلی که در نظر گرفته شده می تواند مناسب باشد یا خیر و اینکه فرد بدون صدمه به سلامتی اش وظایف شغلی خود را می تواند انجام دهد؟ این معاینات هم برای کارفرما و هم کارگر مفید است و دو طرف با شناخت صحیح از شرایط یکدیگر همکاری را آغاز می کنند. با پیگیری هایی که صورت گرفته امروز به جایی رسیدیم که هیچ فردی قبل از معاینات بدو استخدام در مجموعه به کار گرفته نمی شود.
*هزینه های معاینات بدو استخدام بعضا کمی سنگین است. علت عدم پرداخت آن از سوی گروه چیست؟
به این دلیل که ما نمی دانیم فرد حتما به استخدام گروه در می آید یا خیر به این معنا که ممکن است فرد پس از انجام معاینات و آزمایشات بدون دلیل از استخدام سرباز بزند يا اينكه به هر دليل كاري، همكاري استخدامي اتفاق نيفتد.
*به متقاضيان اشتغال در گروه که معاینات بدو استخدام را انجام مي دهند، چه نكاتي توصيه مي شود؟
دیده شده برخی همکاران در معاینات بدو استخدام از گفتن بیماری های خود سرباز می زنند، در صورتیکه این کار در نهایت به ضررشان تمام می شود. توصیه ما به افرادی که معاینات بدو استخدام را انجام می دهند این است که بیماری های خود را اطلاع بدهند تا گروه با علم و آگاهی صحيح، تصمیم گیری درستی در خصوص جایگاه شغلی ايشان داشته باشد زیرا آنچه مهم است سلامت فرد است.
*آماری دارید که نسبت افراد رد شده در معاینات بدو استخدام چند درصد كل مراجعه كنندگان است؟
طبق بررسی های مرکز از هر هزار نفر حدود 1 تا 2 نفر در معاینات بدو استخدام رد می شوند که اصلا رقم قابل توجهی نیست.
*خب اگر موافق باشيد سوالات را به سمت داخل گروه بكشيم، جايي كه افراد آزمايشات بدو استخدام را گذرانده و مشغول به كار شده اند؛ سوال شده چرا در هنگام اشتغال در گروه هم بايد معاینات اداوری انجام داد؟
در معاینات ادواری پس از استخدام به دنبال این هستیم که بدانیم آیا کار و فرد هنوز با یکدیگر تطابق دارند یا خیر. آیا کار تاثیر منفی بر سلامت جسمی و روحی کارگر گذاشته یا خیر. ما در این قسمت سه سطح را برای خودمان تعریف کردیم. نخست پیشگیری اولیه. در این سطح به دنبال این هستیم که مثلا اگر فردی به ماده ای آلرژی پیدا کرده، برای جلوگیری از بروز بیماری، در همان بخش مواجه ی فرد را کم و حتی کار وی را تغییر دهیم تا از ابتلای فرد به بیماری های شدید تر جلوگیری شود. در پیشگیری سطح دوم اگر کارگر به بیماری یا عارضه ای مبتلا شده دنبال این هستیم عوارض بیشتری برای فرد ایجاد نشود. در این مرحله فرد دیگر به بیماری یا عرضه ای دچار شده و باید از تشدید آن جلوگیری کرد.
*و سطح سوم؟
ما معمولا به این سطح نمی رسیم و در همان دو سطح عارضه را شناسایی و کنترل می کنیم اما در این سطح فرد نیاز به بازتوانی دارد.
*ببخشيد كه از اين واژه ها استفاده مي كنم اما خب حس و ذهنيتي است كه وجود دارد و مي خواهيم مستقيما از زبان شما بشنويم، پس در معاینات ادواری به دنبال مچ گیری و تعلیق از کار نیستید؟
به هیچ عنوان! ببینید در مرکز طب کار و بهداشت حرفه ای نگاه همكاران نگاه صفر و یکی نیست. مثلا در برخی کارخانجات توليدي در كشور فردی که از عينك استفاده مي كند را جذب نمی کنند اما ما چنین دیدی نداریم، به صورت نمونه فردی را داریم که افت شنوایی دارد ولی ما آن را در بخش مناسب به کار می گیریم. باید اذعان کرد بسیاری از معلولیت ها و بیماری ها مانع استخدام نيست مگر اینکه فرد به مرحله ای رسیده باشد که دیگر نتواند کاری انجام دهد یا ادامه ی اشتغال وی موجب آسیب غیر قابل جبران شود. در معاینات ادواری حتی اگر همکاران با مشکل روبرو شده باشند به دنبال اصلاح و کنترل آن هستيم و تعدیل نیرو هدف نبوده و نیست. تا به امروز حتی یک نمونه اخراج نیرو به دلایل پزشکی نداشته ایم که این خود تایید اين صحبت هاست. در حقیقت همکاران باید بدانند ما کنار آنها هستیم نه مقابلشان. ما به دنبال این هستیم که تلفیقی از جسم سالم و انسان را با کار و محیط کاری تطبیق دهیم؛ اگر هم در زمینه های پزشکی و سلامتی سخت گیری می کنیم صرفا برای حفط سلامتی خود آنان است.
*اگر همکاران تا قبل از معاینات ادواری با مشکلی روبرو شوند یا اینکه نیاز به مشاوره پزشکی داشته باشند آیا مرکز پاسخگوی آنان خواهد بود؟
دقیقا یکی از فرآیندهای مرکز بهداشت حرفه ای و طب کار انجام مشاوره های تخصصی است. پیش از این نیز همکاران به مرکز مراجعه کرده و از خدمات ما نیز استفاده برده اند.گاهی نیاز به انجام سه مشاوره طب کار، طب فیزیکی و مغز و اعصاب برای همکاران وجود دارد که صورت گرفته است.
*در اين مرکز آیا نظارتی هم بر عملکرد بیمه تکمیلی كاركنان دارید؟
اصولا قبل از انعقاد قرارداد با بیمه های تکمیلی، معاونت اداری و منابع انسانی گروه هماهنگی های لازم را با این مرکز انجام مي دهد. سعی ما بر این است که با بیمه هایی قرارداد ببنديم که با پرداخت حداقل حق بیمه بهترین خدمات را به همكاران ارائه كنند چرا كه اغلب همکاران قادر به پرداخت سرانه بالای بیمه های تکمیلی نیستند.
*در صحبت های ابتدايي خود اشاره داشتید به نظارت بر بهداشت طبخ غذا، آیا نظارت بر کیفیت غذا نیز در حوزه اختیارات شماست؟
نه! اين مركز فقط بر رعايت مسائل بهداشتی پخت غذا نظارت مستقیم دارد. در این خصوص دستورالعملي تهیه و به آشپزخانه گروه ارسال شده است. نشست ها و دوره هاي آموزشي مختلفي را براي همكاران آشپزخانه برگزار كرده ايم. اما يك نويد را بدهم و آن اينكه از ابتداي مرداد ماه، كارشناسان بخش محيط زيست مركز در محل آشپزخانه مستقر شده و از نزديك نظارت هاي لازم را انجام مي دهند.
*مرکز بهداشت حرفه ای و طب کار پاسخگوی انتقادات درباره مسائل بهداشتی مربوط به غذا هست؟
بله حتما! یکی از شدیدترین نظارت ها بر روی فعاليت آشپزخانه است و مركز حساسیت زیادی در اين خصوص دارد. نکته ای که بعضا همکاران از مركز بهداشت انتظار دارند و پیگیری می کنند، موضوع کیفیت غذاست که واقعا در حوزه اختیارات ما نیست، هرچند، اين مركز در این خصوص پیشنهاداتی را ارائه کرده است. اما می توان اين ادعا را داشت که غذای پرسنل گيتي پسند از منظر مسائل بهداشتي در وضعیت مطلوبی قرار دارد و رضايت بخش است اما در خصوص كيفيت، همكاران توجه داشته باشند كه هم اكنون آشپزخانه در شرایط حداقلی به دلیل شرایط ویژه گروه قرار دارد.
*و سوال آخر؛ چه كساني و با چه مسئوليتي همکار شما در مرکز بهداشت حرفه ای و طب کار هستند:
سوال به جا و خوبي است چرا زحمت اصلي را اين دوستان متحمل مي شوند؛ جادارد از فرصت استفاده كنم و به همه اين عزيزان خسته نباشيد و خداقوت بگويم؛ از سرپرست واحد طب کار شروع مي كنم، آقای جبلی. نفر بعدي آقاي معتمد است كه مسئوليت پذيرش مركز را بر عهده دارد. سرپرست واحد ايمني-بهداشت حرفه اي با آقاي مهندس غلامحسين پور است، كارشناسان ايمني و بهداشت حرفه اي هم به ترتيب آقايان بلبلي، كريمي، حاج مومني، جابري، طاووسي و رحيمي هستند.
همكار خوبم و پزشك طب كار مركز، آقاي دكتر آرزومندي هستند، آقاي توكلي مسئوليت بخش آتش نشاني را بر عهده دارند و بايگاني سوابق همكاران بر عهده آقاي خورشيدي است كه باز هم از همگي اين دوستان تشكر مي كنم كه هر روز با تعهد و تلاش، در محل كارشان حاضر مي شوند.
*از اینکه این فرصت را در اختیار سايت خانه خبر قرار دادید بي نهایت سپاسگزاريم.
خواهش مي كنم، من هم از شما ممنون هستم و براي همه همكاران گروه در هر جايي كه خدمت مي كنند، سلامتي، سربلندي و موفقيت را آرزومندم.