به گزارش صما، افزایش بیش از 60 برابری قیمتهای مسکن در 25 سال گذشته ، میدان وسوسهانگیز و جذابی را از بازار مسکن در پیش روی سرمایهگذاران قرار میدهد. اما عدم ثبات لازم و تأثیر گیری بیشازحد از اهرمهای ریسکپذیر در این بازار همچنان علامت استفهام را در پیش روی ورود به این بازار قرار داده است.
فضای بیم و امید سرمایهگذاری در بازار مسکن همواره با بررسی شرایط محیطی و سیاستگذاریهای انجامشده دچار نوسانات متعدد بوده است و در سالهای گذشته نیز به دلیل وجود بازار رقابتی سپردهگذاری موسسات مالی میل به ریسک و ورود به بازار پر نوسان مسکن کاهش محسوسی به خود دیده است.
نرخ سود سپردهگذاری بانکها و مؤسسات مالی در شرایط اطمینان و حصول سود صددرصدی عاملی در جهت کاهش انگیزه سرمایهگذاران در ورود به بازارهای مختلفی چون مسکن شده است اما نگاه به سود بیشتر نیز همواره دلیلی برای ایجاد انگیزه در ورود به مسکنسازی بوده است.
پس از برجام و با حصول فضای امید در کسبوکار و رشد اقتصادی ثبات نسبی در بازار مسکن حاصل شد و در حال حاضر نیز و پس از طی نمودن رکودی چندساله این بازار دچار رونقی جزئی شده است.
با نگاهی به عملکرد دولت تدبیر و امید و در بازه زمانی 5 ساله میتوان مشاهده نمود که بهصورت کلی و پس از پیمودن دورهی رکود طولانی در دولتهای قبل ، ثبات و استقرار بیشتری در بازار مسکن حکمفرما است.
تاثیر عوامل درونی بر بازار مسکن سال 97
بهوضوح میتوان گفت باوجود شرایط فعلی و تحت تأثیر عوامل درونی بازار مسکن؛ نمیتوان جهش قابلملاحظه یا رکود محسوسی را تا پایان بهار سال 97 برای این بازار متصور شد. سکون موجود در خانهسازی باعث رکود در عرضه مسکن شده ، از سوی دیگر نیز خالی از سکنه بودن بیش از 15 درصد از منازل فعلی باعث ثبات عرضه مسکن شده است.
همچنین کاهش نرخ رشد جمعیت و ثبات جمعیتی کشور میزان تقاضا را نسبت به سالهای گذشته کاهش و تعادل را در عرضه و تقاضای بازار مسکن سبب شده که این امر نیز به ثبات فعلی کمک شایانی نموده است.
در بررسی عوامل بیرونی این بازار میتوان گفت که تحول بازار مسکن در کوتاهمدت خارج از تصور است. با توجه به برابر بودن نرخ تورم با سود سرمایهگذاری حصول رونق بیشتر در بازار مسکن بههیچوجه قابل توجیه نیست .
تا زمانی که نرخ تورم در کشور از سود سرمایهگذاری در یک بازار فراتر نرود نیز خروج از بازارهای اقتصادی مرتبط قابل پیشبینی نبوده و چندان توجیه اقتصادی نخواهد داشت. ازاینرو و با پیشگیری روند ثابت صعود نرخ تورم حداقل در چند ماه آینده تغییر قابلملاحظه ای نیز در بازار مسکن رخ نخواهد داد.
نوسانات بازار ارز با مسکن چه می کند
نوسانات بازار ارز از دیگر عوامل بیرونی است که تأثیرات آنی و لحظهای آن را در دوران انتهایی پاییز سال جاری و با افزایش سریع ارز میشد لمس کرد.
تأثیرات ارز اما در کوتاهمدت و بهتنهایی نمیتواند عامل رکود یا رونق بازار مسکن شود. تأثیرات افزایش ارز در صورت تداوم در بلندمدت و بهطورقطع عاملی در جهت رکود بازار مسکن خواهد بود، لیکن و با شرایط فعلی بازار حتی جهش نرخ ارز بیش از مقطع فعلی فاقد توجیه اقتصادی بوده و این عامل نیز تأثیر بسزایی در رشد یا افت بازار مسکن نخواهد داشت.
تاثیر خروجی احتمالی برجام بر مسکن
خروج احتمالی از برجام و ایجاد فضای عدم اطمینان ناشی از آن در آینده میتواند باعث خروج سپردهها از بانکها و درنتیجه آن هدایت بخشی از این نقدینگیها به بازار مسکن باشد. افزایش میزان نقدینگی در جامعه بهخودیخود باعث گسترش میزان سرمایهگذاریها در بازارهای اقتصادی شده تا رکود سرمایه را مانع و ایجاد سوددهی لازم را برای سرمایهداران تضمین نماید.
ازاینرو و با توجه به عواملی که هرکدام بهتنهایی بررسی شدند میتوان ثبات بازار مسکن در سال آینده را امری نزدیکتر به واقعیت برشمرد ، ثباتی که احتمالاً با رشدی ملایم همراه خواهد بود . رشدی که احتمالاً در پایان بهار ، شروع جابجاییها و افزایش تقاضای مسکن آغاز خواهد گردید.
هرچند که با تمام این سخن بازهم باید به صحبت اولیه خویش در این مجال بازگشت و گفت خارج از موارد بحث شده، هیچگاه نمی توان بهطورقطع از پیشبینی بازار مسکن کشور صحبت به میان آورد.