دبیر انجمن صنعت تاسیسات ایران: اجرای مقررات ملی ساختمان یک اصل ضروری است

کد مطلب: 9407  |  تاريخ: یکشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۷  |  ساعت: ۰۷:۳۴


به بهانه ۵ اسفند، روز مهندسی/

دبیر انجمن صنعت تاسیسات ایران: اجرای مقررات ملی ساختمان یک اصل ضروری است

دبیر انجمن صنعت تاسیسات ایران در گفت و گویی با خانه خبر گیتی پسند، به چالش های پیش روی مهندسین تاسیسات و صنعت ساختمان پرداخت.

به گزارش خانه خبر گیتی پسند، روز پنجم اسفند به عنوان روز مهندس نام گذاری شده است. این روز مقارن با زاد روز عالم و دانشمند بزرگ ابوجعفر نصیرالدین محمد بن حسن طوسی معروف به خواجه نصیرالدین طوسی (ولادت ۵۹۷ - وفات ۶۷۲ ه.ق) فیلسوف، متکلم و فقیه، ریاضیدان و منجم ایرانی گرامی داشته می شود.

به همین مناسبت پای صحبت های سید مجتبی طباطبایی دبیر انجمن صنعت تاسیسات ایران نشستیم تا پیرامون این روز و چالش هایی که مهندسین تاسیسات ایران با آن روبرو هستند گفت و گو کنیم.

- جناب طباطبایی سلام. با توجه به وضعیت فعلی کشور در صنعت ساختمان، مهمترین چالش پیش رو در بخش تاسیسات در ساختمان ها کدام است؟

متاسفانه در سال های اخیر به رقم تدوین مباحث چندگانه مقررات ملی ساختمان، شاهد پس رفت در زمینه ساختمان سازی و به تبع آن طراحی و اجرای تاسیسات ساختمان هستیم.اصلا نشانه ای از مهندسی در بسیاری از ساختمان ها حتی بناهای بلند در هیچ یک از زمینه های طراحی و اجرای ساختمان و تاسیسات آنها دیده نمی شود.نگاهی به مجموعه ساختمان های مسکونی ساخته شده در پانزده سال اخیر موید این مدعاست، مجتمع های مسکونی موسوم به مسکن مهر را مقایسه کنید با شهرکهای اکباتان، آپادانا، آ اس پ و یا شهرک امید در شرق تهران. به چه نتیجه ای می رسید؟ تازه آن شهرک ها زمانی ساخته شدند که سازمانی به نظام مهندسی و همچنین مقررات ملی ساختمان وجود نداشته است.این نشان می دهد که مقررات ملی ساختمانی با جدیت اجرا نمی شوند.به نظر من نسلهای بعدی همانطور که معماری قرن های گذشته را تحسین می کنند، کیفیت ساختمان های امروز را مورد تمسخر قرار خواهند داد، البته اگر این ساختمان ها تا نسل بعدی دوام بیاورند.

به نظر من مهمترین چالش در بخش های ساختمان و تاسیسات، اجرای دقیق و بدون اغماض مقررات ملی ساختمان است. جدای از آن کیفیت آموزش مهندسین تاسیسات در دانشگاه ها بسیار ضعیف است و باید به طور کلی مورد تجدید نظر قرار گیرد و همچون سابق رشته مهندسی تاسیسات به عنوان یک رشته تحصیلی مستقل مجددا برقرار شود.

- نقش مهندسین و مجریان تاسیسات مکانیکی باتجربه را در صرفه جویی در مصرف انرژی و کیفیت ساخت و ساز ها چه اندازه می دانید؟

نقش مهندسین تاسیسات در مقوله صرفه جویی انرژی بسیار تعیین کننئه است.البته برای ایفای نقش باید دانش کافی روزآمد داشته باشید که این هم دلیل دیگری برای برقراری مجدد رشته مهندسی تاسیسات در دانشگاه هاست.البته صرفه جویی در مصرف انرژی تا حد زیادی به طراحی و اجرای ساختمان هم بستگی دارد که آن هم مبتنی بر دانش مهندسین معمار و ساختمان است.

- راهکار و توصیه جنابعالی برای بهبود کیفیت تولیدات صنعت تاسیسات و بالارفتن کیفیت ساختمان ها در کشور را ارائه نمایید.

کیفیت تولیدات صنعت تاسیسات ایران امروز بسیار بالاست.این نظر نه از روی تعصب بلکه بر مبنای مشاهدات بالینی است! در یکی دو دهه اخیر کشورهای بسیاری سعی در نفوذ به بازار تاسیسات ایران داشتند که به لحاظ کیفیت بالای تولیدات کارخانجات ایران، نتوانستند حضوری گسترده داشته باشند و بازار تاسیسات کماکان در تسخیر صنایع ایرانی است.اما به لحاظ مشکلات اقتصادی موجود که صنایع هیچ نقشی در آن ندارند و مربوط به مسئولیت های دولت است، کارخانجات در تامین لوازم تولیدی بسیار در تنگنا هستند و چنانچه این روند ادامه یابد، در سال آینده فقط موضوع تنازع برای بقاء مطرح خواهد بود.اگر دولت سیاست های با ثبات و هدفمندی را برای اقتصاد کشور در پیش بگیرد و دست از روزمرگی بردارد، صنعت تاسیسات ایران با مدیران برجسته ای که دارد تولیدات خود را با بهترین کیفیت طبق فناوری روز جهان عرضه خواهد کرد.

-باتوجه به نزدیک بودن روز 5 اسفندماه و نامگذاری این روز به نام روز مهندس، وضعیت بخش مهندسی کشور، بالاخص مهندسین تاسیسات را چگونه ارزیابی می کنید؟

فکر میکنم پاسخ این سوال را قبلا تاحدودی دادم؛ متاسفانه چند دهه است که تربیت مهندسین تاسیسات که باید در دانشگاه ها صورت گیرد، به کلی از آنچه که باید باشد، فاصله گرفته و این زنگ خطر را برای آینده مهندسی تاسیسات به صدا درآورده است.با خالی شدن میدان از مهندسین مجرب و با سواد که از گذشته باقی مانده اند معلوم نیست چگونه نیاز کشور به مهندسین تاسیسات تامین خواهد شد.این است که بازهم باید تاکید کنم برقراری مجدد رشته مهندسی تاسیسات در دانشگاه ها یک ضرورت غیرقابل اجتناب است که باید هرچه زودتر محقق گردد.

-جناب آقای مهندس طباطبایی، به عنوان دبیر انجمن صنعت تاسیسات، چند سال آینده تاسیسات ساختمان ها را چگونه ترسیم می نمایید؟

آینده تاسیسات ساختمان در ایران قطعا متاثر از سیاست های دولت در زمینه های اقتصادی، دانشگاهی و صنعتی است.اگر سیاست ها یا بهتر بگویم، سوء سیاست های موجود تداوم یابد، متاسفانه آینده روشنی برای صنعت ساختمان و صنعت تاسیسات پیش بینی نمی شود.

 

 


http://news.sgpco.com/content/news/9407/دبیر انجمن صنعت تاسیسات ایران: اجرای مقررات ملی ساختمان یک اصل ضروری است

چاپ خبر